En guide till att välja säkra gosedjur

Detta är del 1

Mjukisen, nallen eller teddyn. De flesta kommer säkert ihåg sin favorit från barndomen. Ett gosedjur är, som få andra leksaker, alltid närvarande. De slits och bärs omkring, följer med på resor och blir en del av familjen. Slitage och lång användningstid gör att det är extra viktigt att den är tillverkad på ett så säkert sätt som möjligt. Vad ska ni som kund tänka på när ni står i affären och väljer bland gosedjuren och teddybjörnarna till de minsta?

Här är lite information som vi hoppas kan hjälpa er.

EN71 - EU:s standard för leksaker

Dragtest mjukisdjur

EN71 är en samling EU-standarder för leksaker och mjuka djur. EN71 består av tretton delar och innehåller standarder som reglerar allt ifrån mekaniska och brandsäkerhetstekniska till kemiska krav. Alla leksaker som säljs inom EU måste uppfylla EN71.

EN71-1:2014 är delen som främst berör mjuka djur. Den reglerar de fysiska och mekaniska egenskaperna för leksaken. EN71-1 består av en rad klausuler som ska uppfyllas. Däribland att sömmarna ska hålla för dragtester, produkten ska vara ren och inga hårda utstickande delar får finnas.

Märkningar på etikett, leksak och förpackning

Alla leksaker som säljs i EU måste ha en rad märkningar på artikeln, etiketten eller förpackningen. Dessa ska ni hålla utkik efter. Om något fattas, så är det ett varningstecken på oseriös tillverkare. Detta kan innebära en undermålig och, i värsta fall, en rent av farlig leksak.

CE-märkning

CE-märkning

När en produkt är märkt med CE-symbol är det en indikation, men inte bevis, på att produkten följer EU:s regleringar, lagar och förordningar. CE-symbolen används endast på vissa produktkategorier som medicinska instrument eller leksaker.

En vanlig missuppfattning är att CE-märkningen är ett bevis på att produkten är testad och kontrollerad. Men så är det alltså inte. Märkningen innebär endast att tillverkaren lovar att produkten följer gällande regler. Alla leksaker som säljs inom EU måste ha en CE-märkning. Symbolen ska synas på själva produkten, etiketten eller förpackningen.

Ej lämplig för barn under 3 år / 36 månader / Not suitable for children under 36 months

Inte lämplig för barn under 3 år

Den här symbolen syns ibland på leksaker. Det betyder att produkten inte är lämplig för barn under 3 år. Detta kan bero olika saker. Det kan t.ex. finnas lösa smådelar som lätt kan stoppas i halsen eller långa sladdar som kan innebära en stryprisk.

Symbolen får endast användas om leksaken uppenbart inte är lämplig för barn under 3 år. När det gäller mjukdjur, är det mycket svårt att motivera symbolen. Eftersom gosedjur är mjuka, kan kramas och mysas med, så anses de till sin natur vara lämpliga för barn under 3 år.

Många tillverkare försöker friskriva sig genom att använda symbolen på gosedjur som innehåller lösa delar eller avtagbara tillbehör. Men eftersom de flesta mjuka leksaker i sig är mysiga, mjuka och intressanta för små barn, så är det inte lagligt att undvika ansvar på det sättet.

Övriga märkningar

Alla leksaker som används av barn under 3 år ska tillverkas på ett sånt sätt att den kan tvättas. Det ska finnas lämpliga tvättråd på produkten, etiketten eller förpackningen.

Det ska finnas kontaktinformation till importör eller distributör. Produktens tillverkningstidpunkt måste även kunna identifieras av importören eller distributören. Därför måste det finnas ett artikelnummer med batchnummer.

Leksaker som importeras och säljs inom EU behöver inte markeras med ursprungsland. Det innebär att ord och fraser som ”Made in China” inte behöver användas.

I nästa del så uppmärksammar vi några viktiga punkter ni kan titta på, när ni väljer bland mjukdjuren på butikshyllorna.